Altijd lachen, veel met vriendinnen, de beste outfits en lekker eten. Iedereen die op jouw Instagram of Facebook account kijkt, zal denken dat jij de meest gelukkige persoon van Nederland bent. En gelukkig ben je op zich ook wel, maar eerlijk is eerlijk: zo gelukkig als het er op Instagram uitziet, is het niet altijd. Goed nieuws,  je kunt er wat aan doen!

GESCHREVEN DOOR: ASHLEY VAN HEININGEN
SCHERMAFBEELDING: ASIYAMI GOLD
LEESTIJD: 5 MIN

1. ZET JE NOTIFICATIES UIT

En doe dat vooral wanneer je net een nieuwe foto online hebt gezet. Want ken je dat? Dat je constant op je telefoon kijk of je weer een nieuwe like hebt gekregen op je verse insta-post? Dat is niet voor niets. Iedere like geeft je even een lekker gevoel. Maar die boost is niet vaak niet van lange duur. Je  hebt steeds meer likes nodig om dat fijne gevoel vast te houden. Om maar niet te spreken over de teleurstelling die je voelt als je refresht, maar je geen nieuwe likes hebt. Daarom kun je het beste je notificaties uitzetten of zelfs je telefoon wegleggen nadat je iets geplaatst hebt. Na een halfuurtje of uurtje kun je prima kijken. Het belangrijkste is dat je niet zo obsessief bezig bent met hoe je post het doet. Daar zul je je veel beter door voelen.

2. STOP MET DOELLOOS SCROLLEN

Instagram is een prachtige bron van inspiratie, en ook een manier om je creativiteit te ontdekken en uiten. Dat je hier veel doorheen scrollt en graag op de hoogte wil blijven van nieuwe content is heel logisch. Maar het wordt wel een beetje problematisch op het moment dat je niets anders meer kunt doen. Dat je dagelijks te laat komt, omdat je ’s ochtends in bed maar blijft scrollen. Dit geeft je natuurlijk geen goed gevoel over jezelf. Wees daarom een beetje streng voor jezelf, en stop met doelloos scrollen. Stop met jezelf alleen maar voeden met perfecte plaatjes. Het leven is niet perfect, maar wel heel mooi. En het speelt zich af buiten je telefoonscherm.

>> Lees ook: 5 schadelijke gedachten die we allemaal weleens hebben, maar echt moeten loslaten

3. ONTVOLG IEDEREEN DIE JE EEN ROTGEVOEL GEEFT

Waarom doen we dat toch? We worden eigenlijk een beetje kriegel van bepaalde mensen, maar toch blijven we ze volgen. Gewoon om te zien wat ze nu weer uitvreten. Of je blijft iemand volgen, die jou eigenlijk iedere keer confronteert met je onzekerheden. Wanneer je dat merkt, ontvolg diegene dan gewoon. Het mag nooit zo zijn dat een social media app jou een rotgevoel geeft of dat je daardoor minder van jezelf houdt. Sterker nog, je kunt de app zo inrichten dat je alleen maar content ziet waar je vrolijk van wordt. Dus doe dat ook. Je zal jezelf dankbaar zijn.


4. PLAATS EERLIJKERE FOTO’S

Het hoeft niet allemaal perfect te zijn. Plaats die druk dus ook niet op jezelf. Tuurlijk wil je er een beetje leuk uitzien op Instagram. Daar is ook niets mis mee. Maar dat is niet het enige wat je bent. Wees niet bang of af en toe een andere kant van jezelf te laten zien. Dat lijkt misschien eng, maar daardoor schep je ook andere verwachtingen bij je volgers. En hoef je niet altijd te voldoen aan een ideaalbeeld. Wie weet inspireer je wel iemand om ook eerlijkere foto’s te plaatsen. Zo maken we samen Instagram tot een fijnere plek.

BRON: MY DOMAINE