Heb je weer eens niets om aan te trekken? Of kun je de helft van je kleding niet vinden? Dan is het misschien tijd om je kledingkast op te ruimen. Soms zie je door de kledingbomen het bos niet meer, maar met deze 3 tips moet het vast lukken. Een geordende kledingkast, is een geordend hoofd in de ochtend.

GESCHREVEN DOOR: ASHLEY VAN HEININGEN
LEESTIJD: 3 MIN

Een van de belangrijkste redenen waarom het voelt alsof je niets hebt om aan te trekken, is gek genoeg juist omdat je te veel kleding hebt. De kans is groot dat je meer dan de helft van je kleding niet draagt. Het is daarom belangrijk voor deze kledingstukken een andere bestemming te zoeken. Zo hangen er in je kast straks alleen maar stukken die je echt graag draagt en wordt kiezen ’s ochtends een stuk makkelijker.

Tip 1:  Bepaal wat wegkan

Voordat je kunt beginnen met ordenen zul je je kast flink moeten uitdunnen. Dan houd je alleen de kleding over die je écht leuk vindt. Doe je kleding weg wanneer het volgende aan de hand is:

–       Je hebt het langer dan een half jaar niet gedragen.
      Je hebt al vaker op het punt gestaan het stuk weg te doen, maar doet het steeds niet. Ondertussen heb je het nog steeds niet gedragen.
      Je voelt je oncomfortabel in de kleding.
      Het is zodanig beschadigd, dat je het niet kunt (laten) repareren.
      Het is te groot of te klein.
      Je kunt maar één outfit bedenken met het stuk.

Tip 2:  Vergeet je sokken en ondergoed niet

Iets wat mensen vaak vergeten bij het opruimen van hun kledingkast, zijn hun ondergoed en sokken. Maar ook hier valt winst te behalen. Om te weten wat weg kan, kun je dezelfde criteria aanhouden als hierboven. Is het oud en versleten? Of zit het niet lekker? Misschien past het niet meer? Dan is het tijd om het te laten gaan. 

>> Lees ook: 7 geheimen van vrouwen die er altijd stijlvol uitzien

Tip 3:  Sorteer je kleding

Zo, je kleding kast is als het goed is flink uitgedund. Hiermee heb je al wat overzicht teruggekregen. Nu is het tijd om je kleding te sorteren. Dit kun je op verschillende manieren doen. Zoek naar een methode die voor jou het makkelijkst is. Het doel is om je kast op zo’n manier in te richten, dat het ’s ochtends het gemakkelijkst is om je outfit uit te kiezen. Zo kun je je kleding sorteren op kleur of seizoen. Een andere manier om je kleding te sorteren, is op soort. Broeken bij elkaar, jurken bij elkaar, truien bij elkaar. 

Wat jij ook handig vindt, kun je doen. En werkt het niet? Dan gooi je het toch gewoon weer om? Het beste is om dit hele proces iedere drie maanden te herhalen. Vlak voor het begin van een nieuw seizoen. Zo houd je je kledingkast opgeruimd en geordend.