“Wat eten we vanavond?” In de meeste relaties en huishoudens is dit waarschijnlijk een ongoing struggle. Je bent de hele dag al druk geweest met werk of je studie. En dan kom je bij de simpele vraag: “wat eten we vanavond?” en ontstaat er een error in je hoofd. Hoe kan dat?

GESCHREVEN DOOR: ASHLEY VAN HEININGEN
SCHERMAFBEELDING: QUEENOFJETLAGS
LEESTIJD: 2 MIN

KEUZEOVERDAAD

Wat blijkt? Er is een wetenschappelijke verklaring! “Choice overload”, of keuzeoverdaad zoals je dat in het Nederlands zou zeggen. Volgens Colin Camerer, PhD en gedrachtseconoom, krijgen mensen last van keuzeoverdaad op het moment dat ze te veel opties hebben om uit te kiezen.

Hoewel dit niets nieuws is hebben Dr. Camerer en zijn team dit verder onderzocht. In hun onderzoek kreeg iedereen een aantal foto’s te zien. Één daarvan mochten ze uitkiezen om op een theemok te laten afdrukken. De proefpersonen kregen setjes van zes, twaalf en 24 foto’s te zien.

TEKST GAAT VERDER ONDER AFBEELDING

Door middel van een functional magnetic resonance imaging (fMRI) machine werd het brein geobserveerd terwijl de proefpersonen hun keuzes maakten. Wat blijkt? Er zijn twee gebieden actief wanneer we keuzes maken. Het ene gebied is verantwoordelijk voor het afwegen van voor- en nadelen. Het andere gebied gebruik je vooral wanneer je ergens waarde van moet inschatten. 

Maar waar komt dan dat ‘error’ gevoel vandaan?!

Wanneer de proefpersonen 12 foto’s te zien kregen, waren de twee gebieden in hun brein actiever dan wanneer ze er 6 te zien kregen. Dit omdat het brein enthousiast wordt van het idee dat ze een theemok kunnen uitkiezen die ze écht leuk vinden. De hersenactiviteit nam echter drastisch af wanneer ze 24 opties hadden. Dat waren simpelweg te veel mogelijkheden. Het werd té moeilijk om alle keuzes goed te evalueren.


HOE PAS JE DEZE KENNIS TOE IN JE LEVEN?

Altijd fijn, dat wat we diep van binnen misschien al dachten ook bevestigd wordt door de wetenschap. Zo weet je dat het echt niet aan jou ligt, wanneer je weer eens geen idee hebt wat je moet bestellen als hoofdgerecht. Je hersenen kunnen het letterlijk niet aan. Wat een opluchting!

Maar hoe nu verder? Het belangrijkste is om jezelf zo min mogelijk keuzes te geven. Probeer vóórdat je begint met het evalueren van alle mogelijke uitkomsten, al een aantal (onrealistische) opties te elimineren.  Zo maak je het je brein makkelijker.

Maak het je brein gemakkelijk!

Je hoeft niet bang te zijn dat je hierdoor de verkeerde keuze maakt. Waarom niet? Omdat je brein het überhaupt niet aankan om uit te veel opties een goede analyse te maken. Je keuze zal niet beter zijn wanneer je alle mogelijkheden openlaat. Dus verminder je opties en probeer rust te vinden in het idee dat je de keuze voor jezelf en je brein in ieder geval zo gemakkelijk mogelijk hebt gemaakt!

BRON: MINDBODYGREEN