Er zijn een paar lucky bastards out there, die prima door alle chaos heen, nog steeds kunnen presteren. Maar veel van ons raken toch een beetje overweldigd wanneer alles door elkaar lijkt te lopen. Gelukkig kun je hier, dankzij de tips van Beth Macdonalds van Career Girl Daily, in 10 minuten iets aan doen.

GESCHREVEN DOOR: ASHLEY VAN HEININGEN
LEESTIJD: 3 MIN

Het klinkt misschien ondenkbaar: in 10 minuten ervoor zorgen dat je door de bomen het bos wél weer kunt zien. Toch is het mogelijk. Ergens is het zelfs een leuke uitdaging, zodat je daarna weer verder kunt gaan met wat je aan het doen bent. Het enige wat je nodig hebt, is een timer en gezonde zin om even aan te pakken. Het fijne van deze methode? Je kunt het overal op toepassen. Niet alleen op je werk, maar ook in het dagelijks leven.

0 – 5 MINUTEN

Beth’s methode is verdeeld in twee fases van 5 minuten. In de eerste 5 minuten ligt de focus op fysieke chaos. Wanneer er te veel spullen in je gezichtsveld liggen, raak je afgeleid. Kun je je minder makkelijk concentreren en minder productief zijn. Vooral als je een paar uurtjes aan het werk bent, zul je soms versteld staan van hoeveel rommel je om je heen verzameld hebt. Koffiekopjes, lege verpakkingen, zes pennen, stapels post-its, schriftjes. You name it, en het ligt op je bureau. Niet echt bevorderlijk voor je productiviteit, en de rust in je hoofd. 

Daarom gaan we dit eerst opruimen. Geef jezelf hiervoor slechts 5 minuten op de timer. Alle rommel die je hebt, kun je verdelen in twee categorieën. Categorie één zijn dingen die je niet meer nodig hebt, en dus weg kunnen. Reserveer voor deze categorie een klein plekje op je bureau of in de ruimte en leg alles daar neer. Categorie twee zijn spullen die je wel nodig hebt, maar die niet op hun plek liggen. Wat je met deze spullen aan moet is simpel. Leg ze neer, waar ze thuis horen. 

Wat je overhoudt is een opgeruimde ruimte, waarbij alles wat je niet meer kunt gebruiken netjes bij elkaar ligt. Dit geeft overzicht. Heb je nog tijd over van je 5 minuten? Maak dan binnen deze stapel een verschil tussen wat echt weg kan, en gooi dat meteen weg. Zijn er dingen die je kunt doneren of weg kunt geven aan vrienden? Bewaar die dan nog even. In 5 minuten kun je dit natuurlijk niet regelen, maar je hebt wel meer overzicht gecreëerd. En daar gaat het nu om!

5 – 10 MINUTEN

Wanneer je fysiek orde hebt gecreëerd, ben je er nog niet. Hiervoor heb je de laatste 5 minuten van deze methode. Zet je wekker opnieuw, want hier ga je aan de slag met je mentale chaos. De grootste reden waarom je geen rust in je hoofd voelt, is omdat je te veel moet of wil onthouden. Hierdoor kun je je extreem overweldigd voelen, en lukt het niet om op één ding per keer te focussen. Resultaat: je begint overal aan, maar krijgt niets af. 

Daar ga je in de tweede vijf minuten wat aan doen. Beth noemt dit een brain dump. Neem vijf minuten om alles waarover je piekert op papier te zetten. Het kan van alles zijn. Iets heel concreets zoals: “als ik klaar ben met werk moet ik tanken”. Maar ook iets wat misschien (nog) helemaal ergens op slaat. Schrijf het gewoon op zodat het uit je hoofd is, en je niet het idee hebt dat je het hoeft te onthouden. Probeer binnen die 5 minuten de dingen die echt gedaan moeten worden, in te plannen in je agenda of je to-do-list van de dag. 

Wanneer je dit hebt gedaan, heb je niet alleen orde gecreëerd in je werk- of leefruimte, maar ook in je hoofd. En dat in tien minuten! Nu kun je weer verder met wat je aan het doen was. 

BRON: CAREER GIRL DAILY