The mind is a powerful thing zeggen mensen weleens. En dat is niet voor niets. Je gedachten kunnen je maken of breken. Of het nou je partner is die jullie relatie beëindigt of de promotie die je misloopt, dat je teleurstelling voelt is heel normaal. Maar vaak is het niet een situatie die je leven bepaalt, maar de manier waarop je ermee omgaat.

GESCHREVEN DOOR: ASHLEY VAN HEININGEN
LEESTIJD: 5 MIN.

Het begint bij je mindset. Er zijn veel negatieve gedachtes en overtuigingen die we ons eigen hebben gemaakt. Doordat je er zo aan gewend bent, heb je bijna niet meer door hoe destructief ze zijn. En belangrijker: dat het ook anders kan.

1. “ALLES STAAT AL VAST”

Misschien herken je dit nog van je profielkeuze op de middelbare school. Dat gevoel dat je hele leven afhangt van de keuze die je nu maakt. Dit moment is niet de laatste keer dat je dit op die manier zal voelen. Maar dit is precies een van die gedachtes die je echt moet loslaten. Niets staat al vast. Het feit dat je leven er nu op een bepaalde manier uitziet, betekent niet dat dat tot aan je tachtigste zo hoeft te blijven.

Het is je recht om terug te komen op een keuze die je gisteren, vorig jaar of drie jaar geleden gemaakt hebt. Als je er nu achterkomt dat dat niet meer is wat je wilt, dan is dat niet erg. Het zal waarschijnlijk wat moeite kosten. Je moet uit je comfortzone komen. Maar het hele leven ligt nog open. Als je niet gelukkig wordt van de richting waarin je leven zich beweegt, is het geen enkel probleem om van koers te veranderen.

2. “IK HAD NU (VUL ZELF IN) BEREIKT MOETEN HEBBEN”

Iedereen herkent dit waarschijnlijk wel. In films worden we ermee doodgegooid, en wellicht heb je ook wel zulke doelen voor jezelf. Het idee dat je op je 27e wil trouwen, en op je dertigste moeder wil worden. Of dat je op de 25e promotie gemaakt wil hebben. Je hele leven heb je aan de hand van een tijdlijn, al helemaal uitgestippeld.

Totdat je daadwerkelijk 25, 27 of 30 bent, en erachter komt dat je eigenlijk niet een van die doelen bereikt hebt. Niet alleen is de manier van denken slecht voor je zelfvertrouwen, je beperkt jezelf er ook enorm mee. Waarom krampachtig vasthouden aan het idee van hoe je leven eruit zou moeten zien? Richt je liever op waar je nu bent in je leven en geniet daarvan. Vanuit dat punt kun je doel realistische doelen stellen, die je bijvoorbeeld over een jaar wil bereiken, en daar naartoe werken.

>> Lees ook: Door deze dingen te doen ondermijn je jezelf zonder dat je het doorhebt

3. “IK BEN AL BEGONNEN DUS IK KAN NU NIET MEER TERUG”

Hoe vaak zeggen we wel niet: ‘wie A zegt moet ook B zeggen’. Ergens klopt dat natuurlijk ook. Als je uit luiheid of angst je doelen niet doorzet, dan mag je wel een beetje streng voor jezelf zijn. Maar als je er oprecht achter komt dat iets niets voor jou is. Dat je er ongelukkig van wordt, of dat het echt niet werkt, is het soms juist dapper om de knoop door te hakken en ermee te stoppen.

4. “DINGEN DIE NIET (LIJKEN TE) LUKKEN ZIJN TIJDVERSPILLING”

Het kan al snel voelen als tijdverspilling wanneer je vlak voor je scriptie stopt met je studie. Of al drie keer aan een nieuwe studie bent begonnen zonder er een af te maken. Toch is dit niet per se zo. Iedereen leeft in een ander tempo, en door al je ervaringen leer je ook weer andere dingen dan anderen. Vertraging of dingen die niet lukken, zijn daarom zelden tijdverspilling. In het ergste geval leer je erdoor wat je niet wil in het leven. En dat is ook heel waardevol.

5. “ALS IK X NIET HAD GEDAAN, HAD VRIEND(IN) Y NIET GEDAAN”

Dat je niet verantwoordelijk bent voor de keuzes van anderen, hoeft natuurlijk niemand je te vertellen. Maar soms lijken sommige situaties wat ingewikkelder te liggen. Hierbij lijkt het gedrag van een ander of de uitkomst voor een ander af te hangen van een keuze die jij maakt. Het wordt vooral vervelend wanneer je je eigen geluk moet opofferen om het de ander zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Kies je wel voor jezelf, kun je daar een schuldgevoel aan overhouden. Maar bedenk, net als dat jij in de hand hebt hoe je op een vervelende situatie reageert, heeft de ander dat ook. Als zij ervoor kiezen om zich vooral te focussen op het negatieve van een situatie, is dat niet jouw schuld. Sterker nog, als ze je iets kwalijk nemen, kun je je misschien afvragen hoe oprecht de vriendschap is.

BRON: MYDOMAINE

Fash & Vibes

Alles wat het leven leuk maakt, of je daarbij en handje helpt!