Dat we tegenwoordig veel willen en hoge eisen aan onszelf stellen is oud nieuws. Dat je je daardoor overweldigd kan voelen is niet zo heel gek. Je hebt nu eenmaal maar 24 uur in een dag, 7 dagen in een week, twee handen en één lijf. Meer gaat het niet worden dus daar moet je het mee doen. Het enige wat je wel kunt veranderen is hoe jij nadenkt over je leven en over wat en wie jij daarin belangrijk vindt.

Geschreven door: Ashley van Heiningen
Leestijd: 5 min.

“Als je veelvuldig handelt vanuit de druk
die jij je door anderen laat opleggen,
voel je je overweldigd.”

1. VRAAG JEZELF AF WAAROM JE ZOVEEL WIL

Een succesvolle carrière, een liefdevolle relatie, gezond eten en sporten. Een paar keer per week afspreken met je vrienden, regelmatig langs bij je ouders. En dan is het niet een kwestie van of/of, maar van en/en. Vaak staan we stil bij wat we allemaal willen. Maar we stellen onszelf zelden de vraag waarom we het willen.

Want waarom stel je eigenlijk zulke hoge eisen aan jezelf? Waarom verwacht je dat je op ieder gebied in je leven uitblinkt? Vind je dat jij het moet kunnen omdat andere dat mensen om je heen het ook allemaal onder controle (lijken te) hebben? Is het vanuit een angst waarbij je bang bent niet goed genoeg te zijn? Is het zo omdat anderen dat van je verwachten? Dit zijn allemaal redenen die niet vanuit jezelf komen, maar die buiten jezelf staan.

Als je veelvuldig handelt vanuit de druk die jij je door anderen laat opleggen, voel je je overweldigd. Je leven wordt zonder dat je het doorhebt, te veel  bepaald door anderen en niet door jezelf. En het hele punt van ambitieus zijn is toch juist dat je zélf de touwtjes van je leven in handen hebt?

LEES OOK: 3 MANIEREN OM MEER POSITIVITEIT IN JE LEVEN TE BRENGEN

“Het is onrealistisch om op
elk gebied in het leven
uit te willen blinken.”

2. BEPAAL WAT JIJ HET BELANGRIJKST VINDT

Het is onrealistisch om uit te willen blinken op alle gebieden van het leven. Het is dus belangrijk om je vooral te richten op de dingen die je écht belangrijk vindt. Schrijf alle dingen op waarmee jij je op dit moment bezighoudt. Zet al deze dingen in volgorde want het belangrijkste tot het minst belangrijke.

Nu komt het lastigste, maar schrap de helft van deze lijst. Nu hoor ik je denken: alles is belangrijk. En dat zal vast wel zo zijn, maar zo werkt het helaas niet. Als het zo wel werkte, had je niet op dit artikel geklikt. Op dit moment leg je te veel druk op jezelf, en jij bent de enige die deze druk kan doen afnemen. Kijk dus naar alles wat echt wel even kan wachten, wat je eigenlijk niet doet voor jezelf, waar je geen energie uithaalt en zoek naar manieren om daarmee te stoppen.

Als het goed is houd je nu een lijstje over met alle dingen die je écht belangrijk vindt. Dit is waar je je op moet focussen. Het zou best kunnen dat ook dit lijstje te lang is om je in een dag op te focussen. Een goede tip van veel guru’s is: kies iedere dag twee dingen van je lijstje. Die dag ga je je daarop focussen. De rest van je lijstje is die dag niet belangrijk. Dat komt een andere dag van de week wel. Zo krijg je veel meer focus, ga je niet van alles door elkaar doen en krijg je veel meer gedaan. Het kan best zijn dat je prioriteiten op een gegeven moment veranderen. En dat is niet erg. Als het zover komt, kun je een nieuw lijstje opstellen.

Volg ons op instagram

“Newsflash: de wereld draait niet om jou.”

3. RELATIVEER

Nu je besloten hebt waarop je je wil focussen, is het belangrijk om te blijven relativeren. Want een simpel lijstje maken, is geen wondermiddel om je minder overweldigd te voelen. De kans is groot dat de dingen die je hebt geschrapt, alsnog in je achterhoofd blijven zweven.

Plaats alles wat je wil daarom in perspectief. Want, newsflash: de wereld draait niet om jou. De wereld is niet afhankelijk van jou. Elke dag gaat de zon op en de zon weer onder. Als de zomer voorbij is, wordt het herfst. En daar heb jij nul komma nul invloed op.

En is dat eigenlijk niet een fijn idee? Wat je ook doet of laat, alles draait gewoon door. Probeer dingen echt los te laten. Heb schijt. Excuse my language, maar het is wel zo. Trek je niets aan van wat anderen van je denken of verwachten. Baseer je verwachtingen op jezelf, en niet op anderen. De zon gaat op en de zon gaat onder. And that’s the way it is.

WIL JIJ ELKE DAG EEN NIEUW ARTIKEL?
LIKE FASH & VIBES OP FACEBOOK EN INSTAGRAM.
SEE YOU THERE!